неділю, 21 лютого 2021 р.

Міжнародний день рідної мови



21 лютого щороку відзначається Міжнародний день рідної мови. День був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою сприяння мовному та культурному різноманіттю та багатомовності.

Сьогодні зростає усвідомлення того, що мови відіграють життєво важливу роль у розвитку міжкультурного діалогу, а також у зміцненні співпраці та отриманні якісної освіти для всіх.

Міжнародний день рідної мови визнає, що мови та багатомовність можуть сприяти інклюзії, а Цілі сталого розвитку зосереджуються на тому, щоб нікого не залишати без уваги та знань.

Тема Міжнародного дня рідної мови 2021 року «Підтримка багатомовності заради інклюзії в освіті та соціальної єдності».

ЮНЕСКО вважає, що освіта, заснована на першій мові чи рідній мові, повинна починатися з ранніх років, адже догляд за дітьми та освіта є основою навчання.

Цьогорічне відзначення закликає органи влади, освітян, батьків та сім'ї збільшити свою відданість багатомовній освіті та заглиблення в освіту для сприяння відновленню в контексті COVID-19.

ЮНЕСКО вірить у важливість культурного та мовного різноманіття для сталого суспільства. І у рамках своїх повноважень щодо миру ЮНЕСКО працює над збереженням відмінностей у культурах та мовах, що сприяють вихованню толерантності та поваги до інших.