неділю, 28 серпня 2022 р.

11 клас Перший урок 2022-2023 н.р.

 

   








                                       



















                                                                        11 клас

                               Перший урок у 2022 - 2023 навчальному році

Ми українці: честь і слава незламним!

                  Шановні одинадцятикласники! Вітаю всіх присутніх!

Ось і минуло ваше останнє шкільне літечко… Школа знову кличе своїх гімназистів. Сьогодні на першому уроці ми зустрічаємось у незвичному форматі. Так хотілося б бачити вас у святковому одязі під нашим шкільним оберегом.  Це міцне дерево  чекає завжди на своїх випускників. Вперше, за багато років педагогічної діяльності у нашій школі, я не бачила як квітнув наш оберіг, не побачу, як маленькі грушки встелять наше шкільне подвір’я.

 При першій зустрічі, на першому уроці, ми з вами мріяли, складали плани на рік, але… Новий 2022 - 2023 навчальний рік розпочинається в умовах війни, у час, коли Україна виборює свою незалежність, право на існування, своє життя у протистоянні з однією з найпотужніших армій світу, і платить за це найціннішим - тисячами людських життів… З початком 2022 року настали значні випробування для українського народу. Українська держава, пройшовши значний шлях у розбудові своєї незалежності, зустрілась з величезною перешкодою на цьому шляху – проти України була розв’язана повномасштабна війна. Пів року тому з повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап російсько-української війни, яка триває з 2014 року. Вже пів року Україна живе в умовах найжорстокішої війни, яка була розв’язана росією в Європі після Другої світової війни. Для нашої країни вона стала народною війною за незалежність і суверенітет, за приналежність до європейської цивілізації, її засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі Західного світу.

Пропоную розпочати нашу зустріч з вшанування героїв, які заплатили своїм життям за нашу свободу.

Хвилина мовчання

    МАНЖУРА РОМАН ВАСИЛЬОВИЧ Вічна і світла пам’ять…

А тепер поговоримо про наші спільні завдання на шляху наближення перемоги. Війна, як ніколи, згуртувала українську націю, мобілізувавши весь її потенціал на відсіч ворогу. Вона торкнулася кожної української родини, стала частиною нашого життя, а перемога у ній стала спільною метою всього українського народу. Кожний українець має свій рахунок війні та свою історію боротьби, що у сукупності складають нашу спільну історію спротиву.

(Раши́зм – термін, який використовується науковцями, політиками і публіцистами для позначення  політичної ідеології та соціальної практики  владного режиму  росії кінця XX – початку XXI століття, що базується на ідеях «особливої цивілізаційної місії» росіян,  «старшості братнього народу»,  нетерпимості до елементів культури інших народів; на тоталітаризмі й імперіалізмі радянського типу, використанні російського православ’я як моральної доктрини, на геополітичних інструментах впливу, насамперед енергоносіях для європейських країн, військовій силі, стосовно країн, що входять до сфери впливу російської федерації).

Згідно з цією ідеологією українці мають бути «денацифіковані», тобто знищені або розпорошені у «руському мірі». Саме це і спонукало російських військових до військових злочинів і звірств. Це було визнано Верховною Радою України  як акт геноциду українського народу. Український народ опинився перед вибором: перемога або смерть. Україна перемагає завдяки героїзму. Це героїзм Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонників, формувань територіальної оборони, добровольчих формувань, які з перших хвилин ціною власних життів стримували натиск ворога. Героїзм слід розглядати як найвище виявлення самовідданості й мужності у виконанні громадянського обов’язку, як окремою особою, так і підрозділами, та містами в цілому.  Єдність і здатність до згуртованості всього українського суспільства виявляється в кількох площинах: волонтерський рух (технічна, фінансова, медична, гуманітарна допомога військовим і цивільним); єдність політичних сил (здатність поставити загальнодержавні інтереси вище партійних, позбавлення політичного впливу проросійських сил); допомога і надання прихистку мешканцям з окупованих територій та місць бойових дій.

Україна має героїчне історичне коріння незламності, і культура, зокрема,  є транслятором незламності. Наприклад, сучасне звучання «Червоної Калини» з перших днів війни - є консолідуючою складовою нації; сучасна творчість митців стоїть на захисті нашої культури, самобутності, і несе у світ : «Україна – це незалежна, вільна країна, яка бореться за себе і за увесь світ зі злом – рашизмом, та обов’язково переможе у цій битві».

Війна має цивілізаційний вимір, позаяк йдеться про захист демократичних цінностей Західного світу, збереження встановленої після Другої світової війни системи міжнародного права й устрою Європи. Доктрина «руського міра» поставила під загрозу безпеку низки європейських держав. Тому демократичними країнами війна була сприйнята саме як війна проти демократії в цілому. Це зумовило їх активну військову, фінансову, гуманітарну підтримку.

Багато наших громадян втратили власні домівки. Та їх прихистили в інших містах і селах не лише   України, а й усього світу. Але всі, хто покинув власну Батьківщину, мріють повернутись на рідну землю. Тому українці, які живуть в інших країнах продовжують вивчати українську мову, історію, не забувають про її державні символи.

Ця війна стала війною за існування не лише держави, але й українського народу в цілому, позаяк є практичним втіленням імперської тоталітарної ідеології путінського режиму – рашизму.

Ми переможемо і на нашій землі запанує мир і добробут! І НАШ випускний вечір буде на НАШІЙ землі, на НАШОМУ ШКІЛЬНОМУ подвір’ї!!!

Слава Україні!!!