середу, 8 березня 2023 р.

Шевченківські дні у школі

 

 Щороку в Україні відзначають Шевченківські дні 9 і 10 березня, які припадають на роковини народження і смерті Тараса Шевченка. Споконвіку щедрою і благословенною була українська земля, бо на ній народжувалися люди, перед генієм котрих схиляється світ. І найперший серед них — Тарас Шевченко, велетень духу і співець народної свободи.

Щирість автора, його любов до народу, до рідної землі, а також мова, співуча, як пісня, і багата, як історія народу, викликали захоплення.

Світла постать Тараса Григоровича з його беззавітною любов’ю до народу, до своєї Батьківщини мала і матиме величезний вплив, викликала і викликатиме щире захоплення в усі часи. Його ім'я органічно вплелося в історію та культуру не тільки українського народу. Воно знане далеко за межами рідного краю.

Тарас Шевченко - поет, драматург, прозаїк, мислитель, історик, етнограф, фольклорист, який залишив велику образотворчу спадщину-понад тисячу творів. Мало хто з таким вогнем душі захищав свободу і незалежність батьківщини, честь і гідність народу.

     Шанувати Шевченка – це значить шанувати рідну мову, культурні надбання народу, творців, які як і він  готові були покласти своє життя на олтар служіння народові.

     Ми горді з того, що упродовж століть в устах патріотів рідного слова звучала наша мова, її берегли,  як перлину, щоб колись заговорити нею на повний голос. І коли гостро постало питання, бути чи не бути українській мові і культурі взагалі,… "Бути!"- відповів на це Великий Тарас своїми творами.

"Ну що б, здавалося, слова...

Слова та голос - більш нічого.

А серце б'ється - ожива,

Як їх почує!..."

 Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!


https://www.youtube.com/watch?v=OjhgzlDmccE


http://riabukhal.blogspot.com/search?updated-max=2017-03-14T03:30:00-07:00&max-results=7