неділю, 10 вересня 2023 р.

Міжнародний день грамотності - 2023

 

Міжнародний день грамотності – 2023

8 вересня 2023 року відзначається Міжнародний день грамотності. У ЮНЕСКО інформують, що гасло цього звучить так – «Сприяння поширенню грамотності у світі, що переживає перехідний період: створення основи для стійких і мирних суспільств».

Міжнародний день грамотності покликаний віднайти можливість об'єднати зусилля для прискорення прогресу в досягненні Цілі сталого розвитку 4  щодо освіти та навчання впродовж життя, а також поміркувати про роль грамотності в побудові більш інклюзивних, мирних, справедливих і сталих суспільств. 

При цьому охоплюватимуться взаємні зв'язки між грамотністю та іншими сферами розвитку. Грамотність відіграє центральну роль у створенні таких суспільств, тоді як прогрес в інших сферах розвитку сприяє підвищенню зацікавленості та мотивації людей до набуття, використання та подальшого розвитку їхніх навичок грамотності та лічби. 

Тема Дня відзначатиметься на глобальному, регіональному, національному та місцевому рівнях по всьому світу. 

На глобальному рівні в п'ятницю, 8 вересня 2023 року, в Парижі, Франція, буде організована конференція в очному та онлайн форматі. Конференція включатиме церемонію нагородження Міжнародних премій ЮНЕСКО в галузі грамотності, під час якої будуть оголошені видатні програми-переможці цього року. 

Серед основних премій – Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона з питань грамотності (спрямована на розвиток грамотності на основі рідних мов) та Премія ЮНЕСКО Конфуція з грамотності (відзначає зусилля з функціональної грамотності, зокрема в сільській місцевості та серед молоді, яка не відвідує школу, за допомогою технологій). 

 

За матеріалами – ЮНЕСКО